En aquest espai podreu veure una miqueta de la geologia que ens crida l'atenció dels indrets que visitem per Collserola

Cercar en aquest blog

9 de desembre del 2012

Roques calcàries

On ara trobem les Escletxes abans es trobava el mar. Els diferents rius i rieres portaven els seus sediments amb l'aigua i es dipositaven quan l'aigua perdia força. Aquests sediments, actualment argiles roges, provenien de llocs llunyans i s'havien anat erosionant en el seu recorregut.

Després, quan el mar es va assecar es van formar les roques calcàries que es troben per sobre les argiles. Són roques sedimentàries formades majoritàriament per restes durs d'organismes i per la segregació per coralls i algues de calcita (CaCO3). A més, també pot haver-hi micrita, una fracció microcristal·lina que actua com a ciment.

Habitualment, en les roques de la zona, que es troben formant diferents capes, es poden veure fòssils tant de coralls com d'animals associats als esculls marins.


Escletxes a una roca calcària


Les argiles tenen mobilitat, però la roca, la té més reduïda. L'argila s'estova amb filtracions d'aigua, ja que la roca calcària és permeable. Quan l'argila, que està estovada i que es troba per sota de la roca, es mou, la roca, que no té tant de joc, es pot trencar (és bastant fràgil).

Quan hi ha trencament de la roca tant es pot produir un desplaçament, falla, com tot el contrari, que no hi hagi moviment, llavors parlem de diàclasi. Si us fixeu a les escletxes del Papiol en trobem tots dos tipus, falles i diàclasis.


Fòsil a una roca
Per altra banda, com hem explicat abans, les roques contenen restes d'organismes fòssils que estaven al mar. Nosaltres, en la nostra sortida a les Escletxes, vam trobar un fòssil (bivalve) a una roca molt gran. Però pel que hem llegit hi ha molts més.

De fet aquesta és una zona de gran interès geològic, no només per la presència de mamífers fòsils miocencs, sinó també per la diversitat de formes d'aquests fòssils.

Les Escletxes, tot i el seu gran valor geològic, han estat explotades per les argiles que contenen. Actualment se n'ha protegit una part.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada